zaterdag 1 maart 2014

Tas gemaakt uit Naaien en Stikken

Tijdens de boeklancering van Naaien en Stikken door uitgeverij Tirion bij Textielstad heb ik zoals ik al eerder schreef een tas gemaakt. In het boek staan een dertigtal basispatronen, variërend van een jurkje, hemdje, gilet en colbert tot schorten, kussen en raambekleding. De ondertitel van het boek geeft het al aan: oude technieken, nieuwe ontwerpen.
Boek Naaien en Stikken van Tessa Evelegh
Het boek is uitgebracht naar aanleiding van de Britse tv serie 'The Great British Sewing Bee', waarin gezocht werd (en wordt in serie 2 die nu wordt uitgezonden op BBC2 op dinsdagavond) naar de beste amateur naaister/naaier. Een leuk weetje, de naam van het programma is geïnspireerd op de tweewekelijkse sewing bees die de Britse koningin moeder organiseerde op Buckingham Palace tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit voorbeeld werd gevolgd door vrouwen door heel Engeland en tijdens bijeenkomsten naaiden en herstelden ze dan samen legeruniformen.

HER MAJESTY'S SEWING BEE

klik op afbeelding om filmpje te zien
Tijdens de bijeenkomst heb ik de draagtas uit het boek gemaakt. Goed te doen om in een paar uurtjes te maken zodat ik aan het einde van de dag met een tas naar huis kon!
Boek Naaien en Stikken van Tessa Evelegh
Ik mocht zelf mijn stofje uitzoeken en dus liep ik meteen op de stelling af met canvasstoffen met digitale prints. Voor de binnenkant koos ik een knalrode canvas. De hengsels zijn gemaakt van soepel nepleer dat heel makkelijk te naaien is. Makkelijk dat ik bij Textielstad zat, kon ik meteen de metalen tasringen uit de winkel pakken.
 
Je hebt maar 50 cm stof en 50cm voering nodig voor dit patroon. De patroondelen kan je zelf tekenen en de patroondelen van de handvatten staan in het boek en je kunt ze ook downloaden en printen. Met behulp van de stap voor stap beschrijving en afbeeldingen zet je de tas in elkaar. Het is een makkelijk patroon.
Boek Naaien en Stikken van Tessa Evelegh
Ik heb één aanpassing op het patroon gedaan. De tas is open van boven en dat vind ik zelf niet zo prettig. Ik heb de voering 7 cm onder de bovenrand doorgeknipt en daar tussenuit een twee flappen met een rits gestikt. Ik heb ooit deze tutorial gebruikt voor het inzetten van een rits (zonder flappen) en ik heb zelf bedacht wat in deze tutorial mooi beschreven staat. Je kunt dit toepassen op heel veel tassenpatronen.
Het is een heerlijk ruime tas geworden die ik inmiddels de hele week al in gebruik heb! Leuke dag gehad tijdens de boekpresentatie en nu elke dag een vrolijke tas waar ik blij van word in gebruik. Win Win! Het boek ligt hier naast me, eens kijken wat mijn volgende project wordt.....


P.S. We mochten wat patronen uit het boek delen met jullie, dus als je een mooi hemdje wilt maken dat Tialda heeft gemaakt, klik dan hier

6 opmerkingen:

 1. Wat een leuk fris stofje heb je gebruikt voor deze tas.
  Word je helemaal vrolijk van.

  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal je Tas doorlinken! Hij is prachtig geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schitterende stof heb je gebruikt. De tas is een pláátje geworden. Mooie hengsels en ijzerwerk heb je gebruikt. Van dit tas wordt je in het gebruik super vrolijk, hahaha. Leuk voor zo'n workshop dat het patroon in een paar uurtjes gemaakt is. Kan je inderdaad met een mooi helemaal af project naar huis.

  Inderdaad een goed idee dat je de bovenkant dicht hebt gemaakt met een rits. Heb ik ook gedaan bij een tas van Bridget. Er zat wel een flap overheen, maar ik zag haar drinken en fruit al onder de jas zwieren als de tas van de kapstok afvalt, dus ik heb er toen ook een rits ingestoken en zoveel tijd kost dat ook weer niet.

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super leuk, die tas van je. Bij textielstad kanik spullen vinden om tassen te maken? Welke vlieseline is eigenlijk het best geschikt om tassen te maken? Ook zoek ik nog naar de naam van het band om aan de bovenkant van een tas te naaien, meestal zit daar de rits aan vast. Geen idee hoe of dat heet.

  Veel plezier met je mooie tas!!

  Groetjes Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hebben er naast stoffen ook fournituren als sluitingen, etc. Vlieseline vind ik ook altijd lastig wat nu precies te gebruiken. Het ligt er ook aan of je de tas ook echt rechtop wilt laten staan (heb ik gedaan met aslan, maar was wel heel sterk) of alleen wilt verstevigen.

   Misschien heb je wat aan deze link ook: http://www.quiltboutique.nl/c-797218/vlieseline-vilene-pellon/

   Verwijderen
 5. Wow prachtige tas! Wordt ook lid van ontwerpen en naaien van tassen https://www.facebook.com/groups/1621749388060991/

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!
Thanks for dropping by!