donderdag 19 april 2012

Snoezelen

Zo onverwacht kwamen twee dingen mooi bij elkaar de afgelopen tijd. Op tv kwam ik al zappend een interview tegen met een arts waarbij  schrijver Bernlef ook aan tafel zat. De arts vertelde dat hij nog steeds familieleden van dementerende ouderen aanraadt om Hersenschimmen te lezen van Bernlef. Hoewel het een roman is, vindt hij dat je zo een goede voorstelling kan krijgen van wat er zich van binnen bij een dementerend persoon afspeelt. Het boek zat in mijn digitale collectie en ben dus meteen begonnen met lezen. Het is prachtig en ook toegankelijk geschreven en je ziet hoe de gedachten van de dementerende hoofdpersoon Maarten dwalen en hoe hij zelf ook merkt dat hij de grip kwijt raakt. Een aanrader dus, mocht je 'm nog niet gelezen hebben!
Aan de andere kant kwam dementie naar voren voor een van onze activiteiten voor Stichting CreaPower. Wij zijn bezig met het organiseren van de CreaPower op Locatiedag op 6 oktober a.s.. Een van de thema's die besproken werden waren droomdekentjes voor ernstig zieke kinderen, een initiatief van Stichting de Regenbogboom dat al jaren loopt. Daar is in het verleden al eens een naaimarathon voor georganiseerd. Al praten op het CreaPower forum kwamen we op het idee om snoezeldekens te maken voor dementerende ouderen. Om te weten wat we precies zouden kunnen maken, ben ik voorzichtig eens gaan googlen op snoezelen, wat is dat nu precies, snoezelen?
droomdeken gemaakt tijdens 1111marathon 17.3.2012
"Snoezelen (ook wel zintuigactivering, gevoelsactiviteit, primaire activering en sensomotorische stimulatie genaamd) is een activiteit die aangeboden wordt aan mensen met een, meestal ernstige of zeer ernstige, verstandelijke beperking of gevorderde dementie."  "Het woord 'snoezelen' is ... een samentrekking van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’".  (bron wikipedia.nl) 
droomdeken gemaakt tijdens 1111marathon 17.3.2012

"Het karakteristieke van snoezelen is dat er een specifiek appèl wordt gedaan op zintuiglijke waarnemingen: mensen worden via het selectief prikkelen van zintuigen in de gelegenheid gesteld hun emoties en gevoelens (in het bijzonder gevoelens van genegenheid en tederheid) te uiten. Het uiteindelijke doel van snoezelen is het optimaliseren van gevoelens van algemeen welbevinden van iedere individuele patiënt." (bron:  www.ziekenverzorgende.nl )

Op 6 oktober willen we dus snoezeldekens gaan maken op meerdere locatie in het land tegelijk. Van te voren zullen we dus goed helder moeten krijgen waar precies behoefte aan is en waar we zorginstellingen en ouderen die daar verblijven blij mee kunnen maken. Wil je meedoen met naaien of als locatiebegeleider, meld je dan aan via het CreaPower forum. Ook zou ik graag in contact komen met mensen die mij/ons meer kunnen vertellen over snoezelen met dementerende ouderen, zodat wij echt een waardevolle bijdrage kunnen leveren in oktober.
Mooi hoe door zo'n initiatief creativiteit, nieuwe kennis en sociale betrokkenheid weer bij elkaar komt. Dat is precies waar CreaPower voor staat!

4 opmerkingen:

 1. Je brengt me op een idee. Ik heb het boek ook gelezen en ik vind het zo herkenbaar. Mijn schoonmoeder is gister 81 geworden, maar dat weet ze niet meer. Ik denk dat ik een 'snoezel-doek' voor haar ga maken. Bedankt voor de informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb me aangemeld voor het forum!
  heb je enig idee hoeveel deelnemers er al zijn voor Enschede?
  weet nog niet zeker of ik kan maar het is een geweldig initietief!
  liefs,
  kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Kimberly, leuk dat je meedoet met CreaPower. De inschrijvingen moeten nog starten voor de locaties, maar dat komt vast goed. Ik zal je ook meteen aanmelden voor de nieuwsbrief, dan blijf je van alles op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. erg fijn!
  ik hoor het wel.
  liefs,
  kimberley

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!
Thanks for dropping by!