zondag 26 februari 2012

Pay it forward

Zondagmorgen is altijd zo lekker... koppie thee erbij, muziekje en via Google Reader kijken wat mijn mede bloggers allemaal hebben geschreven. Vandaag werd ik getriggerd door de Pay it forward blog van ZaZoZip, de radertjes in mijn hoofd draaien al weer op volle toeren.

ZaZoZip zij wil haar eigen keten op een creatieve manier vanuit haar blog opzetten voor 2012:

"Ik beloof om iets handgemaakt te maken voor de eerste vijf mensen die hieronder reageren (ik kies wat het zal worden). Zij moeten dit op hun beurt in hun status plaatsen en iets handgemaakts maken voor de eerste vijf mensen die reageren. De regels zijn dat het met de hand gemaakt moet worden en ontvangen moet worden voor het einde van 2012. Het kan net zo simpel zijn als het maken van een kop koffie voor een vriend."

Zij verwijst ook naar een blog van psycholoog Jerre die uitleg geeft over dit pay it forward principe:

"Het systeem is simpel: het gaat om het doorgeven van goede daden. Iemand staat je met raad en/of daad bij – je ontvangt ‘iets’ – en in ruil daarvoor verricht jij op jouw beurt drie goede daden voor drie andere mensen. Het gaat om ‘iets’ wat door die andere persoon zelf niet of erg moeilijk te verwezenlijken is. Jouw daad moet voor hem/haar écht betekenis hebben. Bij wijze van ‘bedankje’ geeft deze persoon tevens weer drie goede daden door. In onderstaande afbeelding zie je hoe dit tot een gigantisch groot netwerk van goede daden kan leiden."
"Het hele principe van Pay It Forward draait namelijk om wederkerigheid (Cialdini noemt dit reciprocity). Hij stelt dat als iemand iets ‘zomaar’ doet voor een ander, deze andere persoon zich verplicht voelt om iets terug te doen. Echter, binnen de filosofie van Pay It Forward gaat de gunst niet terug naar de oorspronkelijke gever, maar juist naar drie andere personen dan de gever. Op deze manier blijft het netwerk groeien!"
  
Volgens mij is dit ook waar CreaPower om gaat, 'zomaar' iets voor een ander doen, zonder er iets voor terug te willen hebben. Helemaal mooi is het natuurlijk wanneer de ontvanger de gunst weer doorgeeft. Als wij anderen kunnen inspireren met het inzetten van onze creativiteit, dan wordt de wereld weer een stukje mooier!

Wie heeft er zin om mee te denken om een mooi creatief Pay it Forward initiatief op te zetten? Ik heb me in ieder geval aangemeld voor ZaZoZip keten.


4 opmerkingen:

 1. Ik heb de vorige week al weer enkele mensen geholpen om hun blogproblemen op te lossen, telt dat ook???

  Groetjes en een fijne zondag verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel tof idee! Ik zou graag meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee.
  Ken je ook de film met deze titel?
  Als ik kan helpen doe ik het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een heel leuk idee! Heb je de film ook gezien? Een hele moooie indrukwekkende film.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!
Thanks for dropping by!