vrijdag 3 juli 2009

Patroon aanpassen

Op het Lingerieforum kwam een vraag van hoe je een bh met maagband aan kan passen naar een bh zonder maagband. Toevallig heb ik daar een stukje over geschreven op de Sew Along, dus die bijdrage heb ik hieronder maar gezet. Hoop dat het voldoende informatie geeft.

Tijdens lingerieles wilde ik een padding bh gaan maken. Omdat het patroon in mijn maat niet beschikbaar was, heb ik samen met mijn lerares een bestaand patroon verbouwd: dus zónder maagband en mét padding.

Het verschil tussen 2 bh maten is maar 7 mm, dus ik heb 7 mm toegevoegd aan de randen, 2mm bij de oksel en 3mm daar waar de schouderband komt te zitten. Vanwege de padding die niet in het orginele patroon zat, heb ik op de bustenaad juist naad weggenomen die al standaard aan het patroon aangetekend zat. (Dit hoeft natuurlijk niet bij bh's zonder padding). Klik op de foto's voor meer detail.


Om de maagband weg te halen, heb ik het middenvoorstukje en het achterpand eerst aan elkaar getekend. Daarna hebben we bepaald hoe breed de onderkant van het tussenstukje moest worden voor voldoende support. Op het forum stond ook al een keer de tip over de minimale hoogte van het tussenstukje door Shishi:

"Het minimale waaraan het middenvoorstukje moet voldoen is een hoogte van ongeveer 2,5 cm (iets groter voor grotere maten en iets kleiner voor kleinere maten). De bovenlijn ligt gelijk met het bustepunt wanneer je een horizontale lijn zou trekken van bustepunt naar bustepunt. Wanneer je onder dit punt gaat kunnen de cups voorover gaan "kiepen". Wanneer je boven dit punt gaat kunnen de cups naar boven "klappen"."
Dit is een bh volgens het orginele patroon, met maagband en zonder padding:

En dit is het eindresultaat met padding en zonder maagband:

1 opmerking:

Leuk dat je een berichtje achterlaat!
Thanks for dropping by!